Meer rust? Zorg dat je inzicht in je IT-kosten hebt

Door KIREMA op 7 februari 2022.

Alles-in-één-IT voor een vast bedrag per maand

Proactief beheer voor Microsoft365 & Azure

Locatieonafhankelijke telefonie & internet

Moderne beveiliging en cyber security

Desktops, laptops, tablets, smartphones & printers

Kantoornetwerken, WiFi en VPN-tunnels

microsoft partner ict waarborg iso certificaat

Bijna 90 procent van de Nederlandse bedrijven verhoogde het IT-budget tijdens de lockdown, zo blijkt uit onderzoek. Maar wat de werkelijke kosten voor IT zijn, dat inzicht hebben maar weinig organisaties. Gemiste kans. Als je inzicht in je IT-kosten hebt, kom je nooit voor verrassingen te staan en dat geeft rust. In deze blog vertelt Rainier Kwakkenbos waar je op moet letten.

IT-kosten een vijfde van totale kosten

Als het gaat om je bedrijfsvoering, weet je meestal tot op de cent waar je geld heen gaat. Maar als het om IT gaat, is het vaak een stuk minder helder. Toch kunnen de IT-kosten van een bedrijf oplopen tot wel een vijfde van de totale kosten van je onderneming. Dat is nogal wat. Natuurlijk krijg je maandelijks een rekening van je IT-partner, maar wat zit daar precies in, en – misschien nog wel interessanter – wat zit daar niet in?

Verborgen kosten

Die verborgen kosten, daar schreef collega Sander al eerder een blog over. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om tijd die je kwijt bent aan het wachten op oplossingen of op nieuwe hardware, slechte of matig functionerende technologie en downtime. Maar vergeet ook die digitaal onderlegde collega niet, die de helft van zijn tijd kwijt is aan het helpen van andere collega’s, terwijl hij – of zij – daarvoor niet op de payrol staat. Dan zijn er in veel gevallen ook nog kosten waarvan je niet eens weet dat je ze maakt. Als wij bij een nieuwe klant binnenkomen, ontdekken we vaker dan ons lief is dat er bijvoorbeeld nog een KPN-rekening betaald wordt voor een oude ISDN-lijn die allang niet meer in gebruik is.

Kosten die op de loer liggen

Wat veel organisaties vergeten is dat er ook onnodige kosten op de loer liggen, zoals die van een cyberincident. Het aantal veiligheidsincidenten binnen het mkb is de laatste jaren vervijfvoudigd. De vraag is bijna niet meer óf, maar wanneer je ermee te maken krijgt. Je kunt je daartegen verzekeren door middel van een cybersecurityverzekering, voor een bedrag van duizend tot drieduizend euro per jaar. Een bedrag, waar veel ondernemers nogal tegenaan hikken. Logisch, maar als je nagaat dat het gemiddeld ongeveer een ton kost als je te maken krijgt met een cyberaanval, is zo’n verzekering misschien toch wel het overwegen waard.

Kosten versus risico

Het is dus heel belangrijk om inzicht in je kosten te hebben. Immers, zoals Sander zo mooi schreef in zijn blog: sturen met een beslagen voorruit is nou eenmaal erg lastig. Maar vergeet ook niet je risicoprofiel inzichtelijk te maken. De kans dat er brand uitbreekt in je huis, is een stuk kleiner dan dat je bedrijfsmatig te maken krijgt met een cyberincident, maar tegen brand ben je wel verzekerd, gok ik. Slaapt een stuk lekkerder, toch?

Meer weten?

Ben jij benieuwd wat je nu werkelijk betaalt voor je IT? Wil je weten of er iets te optimaliseren valt op IT-gebied binnen jouw organisatie? Interesse in een cybersecurityverzekering? Of ben je niet helemaal tevreden met de dienstverlening van je huidige IT-partner? Daag ons uit, we helpen je graag verder. Geef ons een belletje op 0348 – 20 00 03 of stuur een mailtje. Vinden we leuk!