Switchen van IT-omgeving, je kunt van minder nachtmerries krijgen. Dat zo’n overstap niet altijd kommer en kwel hoeft te zijn, vertelt Sander van Eck in deze blog.

Weerstand

In een eerdere blog vertelde ik hoe je weet dat het tijd is om van IT-omgeving te switchen. Bij veel organisaties is er echter een enorme weerstand om de overstap ook daadwerkelijk te maken. Als je alleen al van laptop wisselt, krijg je al te maken met allerlei gedoe, laat staan als je hele team over moet naar een andere omgeving. Jullie zijn nu eenmaal gewend aan een bepaalde manier van werken en dat laat je liever niet los. Maar als je goed kijkt naar wat die manier van werken dan is, zul je in veel gevallen ontdekken dat er door de jaren heen ook allerlei work-arounds zijn gecreëerd: slimme maniertjes om te kunnen omgaan met dingen die eigenlijk niet goed werken.

Migratietraject

Als je goed in de overstap wordt begeleid, hoeft het helemaal niet zo’n ellenlang en lastig proces te zijn. Wij beginnen altijd met een kick-off, daarin kijken we naar de ambities van jouw organisatie, naar de aanwezige techniek en bespreken we jullie wensen en eisen. Op basis daarvan stellen we een migratieroadmap op en gaan wij aan de slag. Tussentijds zijn er een paar contactmomenten waarin we de voortgang bespreken en eventueel alternatieven aanbieden voor zaken die anders lopen dan verwacht. Nadat wij zelf alles van voor naar achter hebben getest, leveren we een testomgeving op. Dan kunnen jij en je medewerkers ervaren of de nieuwe omgeving helemaal naar wens werkt. Dat zorgt voor een zachte landing in de uiteindelijke IT-omgeving. Pas als alle betrokkenen tevreden zijn, start de daadwerkelijke migratie.

Naadloze overstap

In vroeger jaren was zo’n overstap inderdaad best pittig. Je oude omgeving werd uit de lucht gehaald, dan werd de nieuwe omgeving opgebouwd en pas als dat hele traject achter de rug was, kon je weer aan het werk. Nu wordt de nieuwe IT-omgeving op de achtergrond opgebouwd en ingericht, zodat je naadloos kunt overstappen. Het aantal uren dat je eigen medewerkers hieraan kwijt zijn, wordt tot een minimum beperkt, wij zorgen dat het grootste deel van de energie en tijd die nodig is voor het migratietraject op ons neerkomt.

Frisse start

Ik vergelijk het een beetje met mijn verhuizing naar een nieuwbouwwoning. Ik heb jaren met mijn gezin in een woning uit de jaren 30 gewoond, een prachtig oud huis met veel authentieke details. Alles werkte en het was een heerlijk huis, maar in het nieuwbouwhuis hebben we toch een aantal dingen bewust anders gedaan. Toen we eenmaal verhuisd waren, moesten we uiteraard even wennen aan een aantal dingen, maar het was boven alles een frisse, nieuwe start. Zo moet het ook zijn met je IT-omgeving. Natuurlijk moet je even wennen, maar het gevoel dat moet overheersen is die van een frisse, nieuwe start.

Extra tip: Als je een wachtwoordmanager gebruikt, is de overstap naar een andere IT-omgeving nóg eenvoudiger.

Meer weten?

Ben jij benieuwd wat een overstap van IT-omgeving jouw organisatie kan brengen? We helpen je graag verder. Geef ons een belletje op 0348 – 20 00 03 of stuur een mailtje. Vinden we leuk!

Met persoonlijke groet,

Sander van Eck

Ontvang altijd de laatste updates